Instalația sanitară a locuinței este unul dintre cele mai importante elemente care asigură confortul casei, de aceea este esențial să fie bine construită. La ce aspecte trebuie să fii atent și care sunt recomandările noastre, acestea sunt principalele subiecte pe care le vom aborda astăzi.
Din ce este compusă instalația sanitară a locuinței?
Instalația sanitară reprezintă sistemul de țevi și conducte din locuință responsabil pentru circuitul apei, fie ea rece sau caldă. Pentru un confort sporit, este necesar ca ea să respecte proiectul casei și să aibă în vedere satisfacerea cât mai bine a nevoilor gospodăriei. De aceea, este recomandat să iei legătura cu un specialist pentru proiectare și implementare.
Instalația sanitară este de două feluri:
- Instalație interioară – responsabilă pentru circuitul apei din interiorul casei
- Instalație exterioară – responsabilă pentru circuitul din afara locuinței
În principiu, elementele sunt comune pentru ambele tipuri de instalații și este format din: țevi și conducte pentru alimentarea cu apă și conducte pentru evacuarea acesteia.
La ce aspecte să fii atent
Există câteva aspecte care importante de care trebuie să ținem cont atunci când proiectăm instalația sanitară a locuinței, chiar dacă avem alături de noi un specialist. Am selectat cele mai importante lucruri pe care trebuie să la aveți în vedere:
- Presiunea pe care apa o va avea este criteriul care determină alegerea dimensiunea elementelor din viitoarea instalație sanitară.
- În cazul unei avarii, soluția pentru a evita situații mai neplăcute este montarea unui robinet între sursa principală de alimentare și casă. Astfel, vei putea întrerupe oricând alimentarea cu apă.
- Țevile și conductele se aleg în funcție de nevoile specifice ale locuinței. Așadar, îndrumarea unui specialist va fi benefică în tot acest proces.
- Este important materialul din care țevile sunt alcătuite, pentru că anumite elemente pot modifica proprietățile chimice ale apei potabile.
- Asigură-te că țevile sunt rezistente la apa dură, calcar și coroziune.
- Cele mai comune tipuri de țevi sunt din cupru, PPR și PEXAL. Fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje și este important să știi ce tip urmează să folosești în casa ta.
- Investește în accesorii de calitate. Deși inițial costul poate părea mult mai mare, calitatea pieselor este cea care îți asigură confortul pentru următorii ani.
Recomandarea noastră
Dintre tipurile de țevi pe care le poți utiliza în instalația sanitară a locuinței, cele mai apreciate sunt țevile din cupru. Costul lor este mai ridicat, însă au o durată de folosință de aproximativ 50 de ani, deci sunt durabile, au rezistență mult mai bună la coroziune și nu permit formarea microbilor pe conductă.
Totuși, și PPR și PEXAL sunt alternative pe care nu trebuie să le ignori și sunt mai accesibile financiar, însă fiecare prezintă o serie de dezavantaje despre care am discutat într-un articol anterior. Alegerea în ceea ce privește instalația sanitară îți aparțin și diferă de la proiect la proiect și de la buget la buget.
Concluzie
Instalația sanitară joacă un rol foarte important în tot confortul casei. Alege să discuți cu un specialist pentru proiectare și investește în componente de calitate care să îți asigure confortul pentru următorii ani.
Dacă dorești să fii la curent cu toate noutățile pe care le publicăm și promoțiile pe care le avem în desfășurare, te îndemnăm să accesezi pagina oficială MagInstal şi să dai un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem.