Sistemul de încălzire prin pardoseală este caracterizat de mai multe straturi. Să începem cu preșapa pe care sunt așezate panourile izolatoare. La acestea conectăm o serie de țevi flexibile. După testare, procedăm cu ancorarea țevilor în șapă. Aceasta va găzdui apoi acoperirea finală a pardoselii.
Funcționarea sistemului și izolarea fonică
Apa ajunge în cazan şi aici este supusă unei termoreglări adecvate. Odată ce atinge o nouă temperatură, apa trece prin serpentine speciale care au fost așezate în plăcile diferitelor încăperi ale apartamentului. Cu un sistem radiant, difuzia căldurii și a frigului – de la bobine la podea – are loc prin conducție. Imediat după aceea, căldura trece în aerul din jur. Panourile izolante, pe care sunt amplasate conductele care transportă apa, asigură o termoreglare corespunzătoare, prevenind astfel dispersarea căldurii.
Să ne concentrăm pe aspectul tehnic: sistemul se caracterizează printr-o rețea de țevi de încălzire (polietilenă), fixate pe panouri termoizolante netede sau modelate, așezate pe podea și acoperite cu o șapă pe care este creată pardoseala. Mai ales în sistemele mai moderne, podeaua care conține întregul sistem se numește „plutitoare”: pardoseala este puțin mai înaltă în comparație cu placa originală, caracterizată de panouri.
Acestea din urmă pot fi dezasamblate cu ușurință dacă este necesar pentru a continua cu reparații, inspecții și verificări. Cu sistemul „plutitor”, un alt beneficiu pentru utilizatori va fi cel al izolației fonice. Conductele pentru un sistem de încălzire eficient au caracteristici specifice: flexibilitate, nedeformabilitate, rezistenţă la temperaturi de livrare până la 70 de grade, rezistenţă la o presiune de funcţionare de până la trei bari.
Așezarea panourilor izolatoare pas cu pas
După montarea benzii perimetrale se trece şi la panourile termoizolante. Direcția de urmat este de la stânga la dreapta. Muncitorii, personal specializat în instalarea acestor sisteme, vor începe lucrul din spatele unei încăperi pentru a ajunge la ușa de la intrare. Dacă ne aflăm într-o cameră cu forma dreptunghiulară, panourile vor fi pozitionate începând din partea cea mai lungă. Pe panou se va pune folia protectoare transparentă a cadrului pentru a preveni infiltrarea diferitelor materiale în timpul fazei de turnare. Regula cere ca un rând de panouri să fie completat mai întâi înainte de a trece la următorul rând. Treptat, așezarea tuturor rândurilor camerei va fi finalizată.
Și acum să începem cu așezarea circuitelor. Pentru a continua trebuie mai întâi să căutăm măsurarea lungimii progresive pe tub și să o marcăm cu un marker. Odată instalat circuitul, noua măsurătoare a lungimii progresive poate fi identificată pe conductă. Lungimea reală a circuitului care a fost așezat se obține tocmai din diferența dintre măsurarea inițială și cea ulterioară.
Acum este rândul șapelor. Există o regulă care nu trebuie uitată niciodată: grosimea șapei trebuie să fie de cel puțin 4 centimetri. Este util să amestecați nisipul și cimentul și adăugați lichidul termofluidificator și apoi amestecați tot compusul. Adăugăm apoi o cantitate bună de apă, astfel încât amestecul să fie foarte fluid.
Cât de gros este un sistem de încălzire prin pardoseală?
Care este grosimea unui sistem clasic de încălzire prin pardoseală? Să o calculăm împreună, adăugând element cu element. Spaţiul, care adăposteşte conductele electrice şi sanitare, trebuie să aibă între 5 şi 8 centimetri. Tehnicienii implicați în lucrare, înainte de a interveni la așezarea izolației, vor trebui să niveleze sistemul cu ceea ce se numește „preșapă”. Izolația și țevile au o grosime cuprinsă între 3 și 5,5 centimetri. Evident, aceste măsuri pot suferi modificări legate de tipul de izolație prezent sub conductă. Diverși factori influențează grosimea: prezența unei pivnițe închise sau deschise sau a unui terasament.
Sistemele tradiționale de încălzire prin pardoseală necesită o șapă care ajunge până la 4,5 centimetri. Dacă, în schimb, optăm pentru un sistem uscat, atunci podeaua poate fi aşezată direct pe sistem. Când ne referim la finisajul cu gresie, parchet şi teracotă, grosimea va fi între 0,8 şi 3 centimetri. Odată făcută suma, vom ajunge la o grosime totală de aproximativ 15 centimetri. Alegerea unui sistem uscat coborât ne poate economisi până la 5 centimetri, dar este esențial ca toate cerințele legate de dispersia căldurii să fie îndeplinite. Prin urmare, nu trebuie să neglijăm izolația plasată sub conducte.