Boilere solare – alternative de prezent și viitor

Interesul pentru utilizarea surselor alternative de energie a crescut considerabil în ultimii ani. Din dorința de a proteja mediul, dar și de a beneficia de avantaje economice, consumatorii s-au îndreptat tot mai mult spre produse care utilizează energia solară.

Astăzi discutăm despre boilere solare, utilitatea lor și avantajele cumpărării.

Ce sunt boilere solare?

Boilere solare utilizează energie solară pentru încălzirea apei menajere. De obicei, oamenii asociază energia solară cu panourile solare termice. Acestea fac posibilă utilizarea energiei solare pentru încălzirea apei. Așadar, boilerele solare sunt echipamente foarte eficiente care permit prepararea apei calde menajere.

Cum funcționează boilere solare?

Deși modul de funcționare a unui astfel de dispozitiv poate părea complicat, este de fapt foarte simplu. Pe scurt… Vom afla cum obținem apa menajeră caldă, la un cost redus.

Panoul solar captează radiațiile de la lumina soarelui, transformându-le în energie termică, care este folosită pentru încălzirea apei menajere. Când utilizăm apă caldă din boiler, apa rece îi ia locul în partea inferioară a boilerului. Astfel, interiorul boilerului este împărțit în două straturi. Întotdeauna, apa caldă, care urmează a fi consumată, se va afla în partea superioară, iar cea rece, adăugată în procesul de reumplere, va fi poziționată în partea inferioară.

Abordând situația într-o manieră mai tehnică, aceste două straturi despre care explicăm sunt de fapt  serpentine, așezate una peste cealaltă. Panourile solare se vor lega la serpentina inferioară, în timp ce la serpentină superioară putem conecta centrală termică sau o altă sursă auxiliară.

Apa rece, aflată în partea inferioară a boilerului, va fi încălzita de serpentina solară cu ajutorul energiei solare captate de panouri. În zilele însorite, panoul solar va fi capabil să încălzească tot volumul de apă din boiler. În zilele înnorate, centrala termică va porni pentru a suplimenta încălzirea boilerului.

Cum alegem boilerul potrivit?

Boilerele solare sunt de mai multe tipuri, de aceea, la noi pe site veți regăsi o serie de caracteristici care să vă ajute în alegerea produsului potrivit nevoilor dumneavoastră.

Însă, există o serie de factori pe care trebuie să îi luăm în calcul înainte de achiziție:

  • Consumul mediu de apă caldă menajeră;
  • Sistemul de apă caldă existent;
  • Bugetul disponibil pentru o astfel de investiție;

Totuși, dacă nu sunteți siguri de varianta care vi se potrivește, specialiștii noștri sunt aici pentru a vă ajuta.

Avantajele boilerului solar

Folosirea apei calde cu energie solară în casa ta are multe beneficii, precum:

  • Costurile facturilor de energie vor fi mai reduse
  • Poți beneficia de apă caldă pe tot parcursul anului
  • Emisiile de carbon vor scădea, astfel încât contribui la protejarea mediului
  • Spre deosebire de alte soluții de energie regenerabilă, încălzirea solară a apei are costuri reduse de întreținere și durabilitate ridicată
  • Funcționează împreună cu boilerul de încălzire sau de apă caldă existent, curent electric, centrală termică, pompă de căldură, instalație de încălzire solară sau orice combinație a celor menționate.

Concluzii

Achiziționarea și instalarea unui sistem format dintr-un boiler solar cu 2 serpentine și panouri solare reprezintă o alternativă eficientă atât pentru dumneavoastră, cât și pentru mediu. Este o investiție profitabilă pe termen lung, întrucât întreținea sistemului nu este costisitoare din punct de vedere financiar.

Categorie:
Distribuie:

Ultimele articole

Scroll to Top